close
Időjárás
Hirdetés
Aprószentek napja (december 28.)
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterLinkter.huSatartlapBlogter.hu
2010. december 28. kedd, 13:40
Az aprószentek története szerint Heródes a Napkeleti bölcsektől megtudta, hogy azok a "zsidók újszülött királyát" keresik, majd írástudói segítségével kiderítette, annak Betlehemben kell megszületnie. Hogy az újszülöttet elveszejthesse, Heródes minden két éven aluli fiúgyermeket megölet Betlehemben és környékén, hogy biztos legyen benne a "zsidók újszülött királya" nem marad életben. aproszentek_korbacs.jpg

Előtte azonban Józsefnek, Jézus apjának megjelenik álmában egy angyal, azzal az üzenettel, hogy családjával meneküljön Egyiptomba - Jézus így maradt életben. E gyermekmészárlás áldozatait nevezi a magyar nép aprószenteknek.

Az e naphoz fűződő szokás szerint a legények és a fiúgyermekek házról házra jártak és a magukkal vitt vesszővel megcsapkodták a leányokat és a menyecskéket, s jó egészséget kívántak nekik. Kiskunhalason ezt a szokást “suprikálásnak”, vagy “mustármagozásnak” hívták. A feljegyzés szerint: “Azért mentek suprikálni, hogy a háznál meg ne himlősödjön senki. A legények a vesszőkből 6-8, sőt több ágú, jó félméteres hosszú suprikálót fontak, s annak végére színes pántlikákat fontak be. A beköszönés versben hangzott el, utána elkapták a leányok, vagy asszonyok karját, s elveregették a hátukat. Suprikálás után hideg ételekkel, kalácsokkal, cukros süteményekkel kínálták őket.

 
Hirdetés
CSERE-KLIKK Forgalomnövelés | Szerezz ingyenes látogatókat weboldaladra, közösségi tartalmaidra
banner